Bromsskivan som är hälften så tung och bättre för miljön

Gjutning av bromsskivor

Föreställ dig en bromsskiva som är 50 procent lättare än dagens och tillverkad av återvunnet aluminium. Det är precis vad ett nytt forskningsprojekt vid Jönköping University (JU) har lyckats skapa.

– Genom att kombinera smart materialteknik med fokus på hållbarhet kan framtidens fordon bli både lättare och grönare, säger Lucia Lattanzi, universitetslektor i material och tillverkning - gjutning, vid Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) och projektledare för MaReAl-projektet.

Lättare fordon innebär lägre bränsleförbrukning och mindre utsläpp, något som är avgörande för att nå klimatmålen. Samtidigt minskar behovet av att utvinna nya råvaror, vilket sparar både energi och naturresurser.

– Resultatet kommer att ha stor påverkan på samhället, eftersom bromsskivorna även kan användas till elfordon. Aluminiumkompositer bidrar till att minska utsläppen från skivorna vid körning jämfört med att använda traditionellt gjutjärn. Det återvunna aluminiumet genererar också mindre CO2-utsläpp under produktionen, säger Lucia Lattanzi.

prototyp av bromsskiva

Lättare och mer miljövänliga bromsskivor

I tunga fordonsdelar, till exempel bromsskivor, används ofta gjutjärn som är ett tungt men hållbart material. I det här projektet tittar forskarna på ett lättare alternativ: aluminiumbaserade kompositer. Det är material där aluminium förstärks med hårda partiklar, till exempel kiselkarbid, för att bli starkare och mer hållbart. Att blanda aluminium med hårda partiklar innebär också att materialet tål mycket mer påfrestningar.

– Det som gör det här projektet unikt är att man använder återvunna aluminiumlegeringar som bas. Det gör inte bara produkten lättare, utan också mer miljövänlig, säger Lucia Lattanzi.

Lucia ser det som viktigt att kunna bidra till en mer hållbar utveckling av fordonsindustrin. Hon tycker att projektet är ett lyckat exempel på ett bra samarbete mellan lärosäten, forskningsinstitut och industri.

Samuel Awe är forskningschef och senior metallurgisk ingenjör på AC Floby och han har deltagit i projektet tillsammans med RISE, Comptech och Gränges.

– Det här projektet har gett oss möjlighet att gemensamt ta itu med industriella utmaningar genom tillämpad forskning, kunskapsdelning och stöd. Genom projektet har vi kunnat utforska materialfriktion och slitstyrka, avancerad legeringsdesign samt bearbetning i en samarbetsmiljö, vilket har berikat både akademiska insikter och industriella tillämpningar, säger han.

Samuel Awe hoppas också att projektet ska lägga grunden för ytterligare samarbete som leder till utveckling av lätta, högpresterande bromskomponenter med förbättrad miljö- och driftseffektivitet.

– Jag tror att projektet också kan inspirera till ytterligare gemensamma forskningsprojekt och initiativ för kunskapsutbyte mellan akademi och industri, säger han.

Fordonsindustrin måste minska utsläppen

Den 1 juli 2025 träder de nya Euro7-reglerna i kraft som styr utsläppen från bilar i EU. Dessa kommer bland annat att reglera utsläpp av partiklar från bromsar och däck.

– De nya reglerna innebär att fordonsindustrin kommer att tvingas minska partikel-utsläppen. Det är här de nya bromsskivorna verkligen kommer till nytta. Min förhoppning är förstås att industrin ska implementera våra resultat och att vi ska få se den här bromsskivan på bilar i framtiden, säger Lucia Lattanzi.

Läs mer om MaReAl-projektet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är en aluminiumlegering?

En aluminiumlegering är ett material som består av aluminium blandat med andra metaller för att förbättra dess egenskaper, till exempel styrka, korrosionsbeständighet, värmeledningsförmåga eller formbarhet.

Vad är ett kompositmaterial?

Ett kompositmaterial är en blandning av material från olika materialgrupper. Projektet fokuserade på en metallmatriskomposit, där aluminium förstärks av små keramiska partiklar.

2025-07-02