Risker med desinformation från AI i skolorna

I år startar ett tvåårigt forskningsprojekt som ska genomföra tillämpade studier på skolor i Brasilien. Forskningen ska titta på effekterna av desinformation genom generativ artificiell intelligens (AI) inom utbildningsväsendet. Genom erfarenhetsutbyte mellan brasilianska och svenska forskare kan resultaten kunna appliceras på den svenska skolan i framtiden.

Ett barn vid datorn

Foto: Thomas Park på Unsplash.

Forskningsprojektet, som heter “Impacts of generative artificial intelligence on the disinformation ecosystem: applications in educommunication in the post-digital context”, syftar till att förstå hur AI påverkar desinformation och att utveckla en ny metod inom Educommunication för att förbättra användningen av generativa AI-verktyg och förbereda skolelever för att känna igen äktheten i den information som genereras och dess desinformativa potential. Projektet bygger på tidigare erfarenheter från utbildningsprojekt i Östtimor, Moçambique och Brasilien.

Det är Renira Gambarato, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och Paola Sartoretto, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap, båda på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU), som från Sverige kommer att delta i forskningsprojektet.

Renira Gambarato

Renira Gambarato

Hösten 2025 kommer Renira och Paola att åka till Brasilien till för att utföra studier och 2026 kommer två brasilianska forskare till Sverige.

– I och med utbytet gynnas även vi eftersom vi kommer att vidareutveckla metoden som ska tillämpas i skolorna och komma både lärare och elever till nytta. Resultaten kommer också att delas vilket kan öppna upp för att en liknande studie kan genomföras i svenska skolor, säger Renira Gambarato.

Den ökande användningen av generativ AI gör desinformation mer komplex och svår att kontrollera.

– Det handlar om att förbereda eleverna så att de bättre förstår hur AI fungerar och kan känna igen när den används för att skapa desinformation, säger Renira.

Paola Sartoretto

Paola Sartoretto

Generativ AI kan skapa originalinnehåll självständigt genom att lära sig från stora datamängder utan övervakning. Detta innehåll kan ibland vara felaktigt eller vilseledande och kan leda till problem som bedrägeri, diskriminering och kränkning av rättigheter. När generativ AI används mer i samhället kan det göra desinformation mer komplex och svår att hantera. Algoritmerna som skapar detta innehåll är ofta svåra att förstå, vilket gör det svårt att bedöma informationens ursprung och noggrannhet. Detta påverkar hur vi uppfattar och använder information i vår vardag.

– Medialiteracitet, alltså att kunna förstå, tolka och använda information blir mer komplext och viktigare i vår samtida mediemiljö och skolan har en nyckelroll i att skapa förutsättningar för alla att kunna läsa den samtida världen i sin komplexitet, säger Paola Sartoretto.

Forskningsprojektet har fem specifika mål:

  • Att undersöka framväxande tillvägagångssätt av desinformation som uppstår från den sociala användningen av generativa AI-teknologier.
  • Bedöma påverkan av den sociala användningen av generativa AI-teknologier på desinformationsekosystemet.
  • Utveckla en original metodologi inom educommunication som syftar till att förbättra den sociala användningen av generativa AI-verktyg, både när det gäller socialt erkännande av integriteten hos den genererade informationen och dess desinformerande potential.
  • Att diskutera den ursprungliga metodologin med brasilianska forskare baserade vid det svenska lärosätet, experter inom educommunication, med erfarenhet av generativ AI, post-digitalt tillstånd, media och kommunikation, med målet att förbättra den, tillämpa den och göra den tillgänglig för allmänheten på forskningswebbplatsen.
  • Tillämpa den ursprungliga metodologin som ska utvecklas i statliga skolor i Brasilien.

Educommunication

Educommunication integrerar utbildning och kommunikation för att främja meningsfullt lärande och kritiskt tänkande, med betoning på användning av media, kommunikationsverktyg och deltagande metoder för att främja dialog och social förändring.

2025-01-08