Personer på konferens på Högskolan för lärande och kommunikation.

Ett 50-tal forskare och företagsrepresentanter inom materialtillverkning medverkade på SAM-konferensen, som hölls på Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University.

"En av de bästa konferenserna hittills"

Den 14-15 maj var Jönköping University (JU) värd för den 18:e upplagan av den internationella SAM-konferensen om kopplingen mellan samhälle och material. Det blev en fullträff.

- Det här är en av de bästa konferensen hittills, säger Jean-Pierre Birat som startade SAM-konferenserna 2004.

JTH-personal på Högskolan för lärande och kommunikation.

Tekniska Högskolan (JTH) hade tre presentationer under SAM-konferensen där universitetslektor Lucia Lattanzi var involverad i två av dem och professor Anders Jarfors (längst till höger) i en. Bredvid dem står JTH-doktoranderna Abdullah Harazeen (längst till vänster) och Anton Rolseth.

SAM-konferensen är en mötesplats för forskare och industrirepresentanter inom materialtillverkning. De träffas för att diskutera och ta del av föredrag om utmaningarna som materialtillverkning och materialanvändning har i byggandet av ett hållbart samhälle. Ett 50-tal deltagare från framför allt Europa, men även andra delar av världen kom till årets konferens, som hölls på Högskolan för lärande och kommunikation vid JU.

Jean-Pierre Birat, senior konsult på konsultföretaget IF Steelman, från Frankrike har varit med på alla 18 sammankomster sedan starten 2004. Han finns med i planeringsarbetet och har en sammanhållande funktion under konferenserna.

”Många bra presentationer”

- Jag tycker fortfarande det är roligt att vara med här. Det kommer fram spännande uppslag och det var många bra presentationer under de här två dagarna. Exempelvis var det intressant att lyssna till de italienska designers som lade fram argument om material och samhälle som mer traditionella materialforskare kanske inte har tänkt på. Det hade jag inte väntat mig och sådant väcker idéer och skapar nya metoder, säger Jean-Pierre Birat.

Han tyckte att årets konferens var välorganiserad och att det var trevligt att komma till JU och Jönköping, som dessutom bjöd på sol och värme.

- Jag upplever Jönköping som en lugn och behaglig stad och så har ni fint väder här! Jag tror jag ska flytta hit och börja doktorera på JTH, säger han och ler.

Deltagare under konferens på Högskolan för lärande och kommunikation.

Jean-Pierre Birat från Frankrike sjösatte SAM-konferenserna 2004 och har varit med på alla 18 sammankomster sedan dess.

”Sätter Jönköping på kartan”

Anders Jarfors, professor i material och tillverkning – gjutning, på Tekniska Högskolan (JTH) vid JU, har tillsammans med Jean-Pierre Birat hållit i organisationen för den här upplagan av SAM-konferensen. Han tackar för berömmet och tycker själv att det här var den lättaste konferensen han har arrangerat. Detta mycket tack vare stödet från årets sponsorer ArcelorMittal, som är världens näst största ståltillverkare, Kobolde & Partners samt JU.

- Det här har varit en väldigt positiv upplevelse och något som sätter Jönköping på kartan i de här sammanhangen, säger Anders Jarfors.

Han är mycket stolt över material- och tillverkningsavdelningen på JTH, som svarade för tre presentationer under konferensen. Lucia Lattanzi, universitetslektor i material och tillverkning – gjutning på JTH, deltog i två av dem.

”Fick god respons och flera nya idéer”

- Det är roligt och givande att berätta om sina forskningsresultat och diskutera dem med kollegor utanför den egna forskargruppen och med näringslivet. Det är alltid bra med feedback och jag har fått god respons och flera nya idéer. Det är viktigt att fortsätta diskutera samhällsfrågor även inom teknisk forskning som materialvetenskap, och SAM-konferenserna fungerar som en påminnelse om det, säger Lucia Lattanzi.

Även JTH:s forskningsprojekt CIRCUMET, som syftar till att sprida forskning om hållbara material, presenterades. Det är JTH:s största utbildningsmiljösatsning någonsin med en finansiering på 30 miljoner kronor och som omfattar tio industripartners.

”Värdefullt för mig som företagare”

Rutger Gyllenram, som undervisar på KTH och är vd för Kobolde & Partners som utvecklar tjänster och programvara inom hållbart stål och metallframställning, var en av huvudtalarna under konferensen.

- Det är väldigt värdefullt för mig som företagare att vara här och träffa både seniora och unga forskare med olika perspektiv och idéer. Mycket av det vi gör på Kobolde & Partners handlar om att implementera forskningsresultat i näringslivet och här möter vi akademin och får del av forskning som berör oss, säger Rutger Gyllenram.

”Helt avgörande betydelse”

Han anser att Jean-Pierre Birats betydelse för SAM-konferensen är helt avgörande.

- Han är pappa till konferensen och en helt underbar person och visionär. Han attraherar många föreläsare och inspirerar lärosäten att skicka sina doktorander.

Rutger Gyllenram tycker att årets SAM-konferens var alldeles utmärkt och hälsar att han gärna kommer tillbaka till JU fler gånger.

Läs mer om SAM-konferenserna på deras LinkedIn-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta

Årets SAM-konferensen arrangerades av:

Jönköping University, ArcelorMittal, IF Steelman, Institute de recherche technologique - Materiaux et procedes, Karlsruhe Institute of Technology (KIT) and Institute for technology Assessment, NTNU, La Sapienza and Systems Analysis (itas).

Konferensdeltagare.

Rutger Gyllenram, vd för Kobole & Partners, var en av huvudtalarna under konferensen.

Konferens på JU.

Bismark Razak Haruna tilldelades under SAM-konferensen Jean-Sébastien Thomas Prize för sin presentation "Social Life Cycle Assessment of Soldium Ion Battery Raw Materials".

2024-05-17