Polestar.

KK-stiftelsen beviljar 10 miljoner kronor till forskningsprojektet "Mission 0" på Tekniska Högskolan (JTH), som görs tillsammans med bilföretaget Polestar. Foto: Polestar.

Forskningsprojekt med Polestar för att ta bort klimatavtrycket

Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) tilldelas 10 miljoner kronor från KK-stiftelsen till forskningsprojektet "Mission 0". Det ska bidra till att ta bort klimatavtrycket från material- och produkttillverkning inom metallindustrin. Forskningen görs i samarbete med bilföretaget Polestar.

JTH.

Tekniska Högskolan ska tillsammans med sina samarbetspartners i forskningsprojektet "Mission 0 House" använda pengarna de tilldelas från KK-stiftelsen till att eliminera utsläpp av växthusgaser.

”Mission 0” är en del av den större satsningen ”Mission 0 House” där JTH ingår tillsammans med Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Karlstad Universitet och Mittuniversitetet. Lärosätena inom "Mission 0 House" tilldelas 10 miljoner kronor var av KK-stiftelsen för att ta bort klimatavtrycket vid industritillverkning av metaller, textilier, och biobaserade polymerer och kemikalier. Företagen som deltar i projektet är förutom Polestar även Borgstena, Sekab och SSAB.

Ledande aktörer

"Mission 0 House" är en innovativ satsning där ledande aktörer inom olika delar av material- och tillverkningsindustrin har en gemensam ambition om att vara föregångare i arbetet med att eliminera framtida växthusgasutsläpp.

– Att få vara med och jaga bort klimatpåverkan på det här sättet är otroligt spännande, särskilt tillsammans med Polestar Performance AB, som är projektledare för "Mission 0 House". Det sätter JU och JTH på kartan när det gäller miljöarbetet som sträcker sig bortom elektrifieringen. Att minska klimatpåverkan på material, och i vårt fall metallmaterial, är en stor utmaning, säger Anders Jarfors professor i material och tillverkning – gjutning på JTH.

"Ny verksamhet med stark bas"

De 10 miljoner kronorna från KK-stiftelsen kommer på JTH att sponsra två postdoktorer till avdelningen för Material och tillverkning med aktiviteter inom ett nytt område.

– Pengarna gör det möjligt att börja bygga en ny verksamhet med en stark bas inom det vi redan gör på JTH, att jobba cirkulärt. Den större utmaningen i det här projektet ligger i att påverka klimatavtrycket uppströms. Det handlar inte längre enbart om komponenttillverkning, utan om att ta ett helhetsgrepp inkluderande råmaterialstillverkningen för materialen som används. Det är precis det vi ska göra och vi ser fram emot att verkligen ta oss an ett nytt område och kunna påverka det. Det är en stark vilja, entusiasm och drivkraft hos alla oss som jobbar inom både "Mission 0" och "Mission 0 House", säger Anders Jarfors.

2025-01-08