Hälsa, välfärd och klimatförändringar
En inspirationsdag om den nödvändiga omställningen inom hälsa och välfärd för att både minska klimatpåverkan och anpassa verksamheterna till det ändrade klimatet. Välkommen till JU den 28/2!
Den pågående klimatförändringen innebär utmaningar för hälso- och sjukvård, omsorg och välfärdssektorn. Fler och intensivare extrema väderhändelser kan förväntas, som direkt och indirekt påverkar människors hälsa och välbefinnande. Brist på mat och rent vatten och ett förändrat infektionspanorama blir allt tydligare globalt. Verksamheter i hälso- och sjukvård, omsorg och välfärdssektorn behöver kunna möta de utmaningar som klimatförändringarna för med sig.
Samtidigt är hälso- och sjukvården den femte största utsläppskällan, då sektorn står för 4,4 procent av de totala globala utsläppen av växthusgaser. I Sverige svarar sjukvården för drygt 20 procent av den offentliga sektorns utsläpp, och dess samlade globala klimatpåverkan har beräknats till drygt 4 procent, vilket är i nivå med flygets utsläpp. Sveriges klimatavtryck per person, kopplat till hälso- och sjukvård, beräknas vara högre än det globala medlet. Utsläppen av växthusgaser kommer främst från materialanvändning, huvudsakligen engångsmaterial, samt läkemedel och energi till uppvärmning, kyla och verksamhetsdrift, liksom transporter av varor, tvätt och resor.
Detta är inte hållbart, och verksamheter inom hälso- och sjukvård och välfärd måste vidta åtgärder för att minska utsläppen. Verksamheter med fokus på hälsa och välfärd är oumbärliga för att förebygga och behandla klimatrelaterade hälsoproblem som redan finns och som kommer att öka över tid om man inte vidtar åtgärder.
Denna inspirationsdag kommer att belysa klimatförändringarna som hälso- och sjukvård och omsorg måste hantera, och vad vi faktiskt kan göra åt dem.
Bland föreläsarna finns:
Jeffrey Braithwaite, professor, Australian Institute of Health Innovation, som är aktuell med en bok om klimatförändringarna och nyligen publicerat denna artikel > Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anders Bolmstedt, kemist/regionutvecklare VGR och Chair of The Board of Directors at Health Care Without Harm Europé.
Övriga föreläsare:
- Mats Palmérus, vice vd och chef för Innovation och utveckling, Jönköpings Energi
- Andreas Friberg, projektledare för hållbarhetsarbete, Jönköping University
- Susanne Gustafsson, docent Hälsohögskolan, forskningsprojektet HEAT
- Göran Henriks, senior strateg, Region Jönköpings län
- Maria Cannerborg, miljöchef Region Jönköpings län
- Hans Lingfors, distriktsläkare, primärvårdens FoU-enhet, Region Jönköpings län
Dagen vänder sig till:
Dagen vänder sig till chefer och medarbetare i Region Jönköpings län, länets kommuner, och forskare på Jönköping University samt övriga intresserade. Dagen kommer innehålla inspirerande, lärande och utmanande föreläsningar och diskussioner.
Tid och plats:
28 februari 2024, kl 10.00-16.00 i JU-aulan, Jönköping University.
Aulan ligger i entréplan på Högskolan för lärande och kommunikation.
Program > Pdf, 205.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Anmälan:
Anmäl dig senast 20/2 >
Ibland händer det något oförutsett. Om du inte kan medverka glöm inte att avboka din medverkan senast dagen före till sofie.rotstedt@ju.se, i annat fall debiterar vi 200 kr. Dagen är annars helt kostnadsfri.
Dagen arrangeras av:
Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare i samverkan med Kommunal utveckling. Jönköping Academy är en tvärdisciplinär centrumbildning för forskning, samskapande och spridning av kunskap och lärande som bidrar till bättre hälsa och välfärd. Centrumbildningen drivs i samverkan mellan Jönköping University och Region Jönköpings län.