En stressfri digital jul!?!

2020-12-15

Nu är det inte långt kvar till julafton och den vanliga julstressen börjar infinna sig. Fast är det en vanlig julstress i år?


Den 8 december fick vi till slut veta vad som kom att gälla för årets julfirande. Det enda vi visste rätt tidigt var att det inte skulle bli som andra år, men de flesta hoppades nog på lättare, och inte hårdare, restriktioner. Det blev direkt tydligt att ”The same procedure as every year, James!” inte gäller för i år. För nu håller vi i, ut och avstånd.

Julstressen i år kommer att handla mer om att inte få träffas, än att träffas. När det gäller kläder handlar det kanske mer om att planera för varma kläder vid utomhusaktiviteter än julröda klänningar, tomteslipsar och stickade tröjor med Rudolfs blinkande nos. Och julmaten, där kommer det att handla mer om att få tag i mat, än att laga mat.

Åtta personer och att hålla avstånd

Efter många månader med digitala möten hade nog de flesta sett fram mot en julhelg med fysiska träffar och en möjlighet att äntligen samla familjens alla generationer. I ett land som Sverige där vi har en hög andel ensamhushåll, närmare bestämt 1,9 miljoner, utgör de traditionella högtiderna vanligtvis en möjlighet till att samlas och fira tillsammans. I år uppmanas vi att fira inom den närmsta familjen eller att skapa mer eller mindre isolerade bubblor bestående av några få vänner.

I år ska vi alltså inte resa runt för att hinna med att träffa så många som möjligt. Stressen kan då infinna sig när det ska avgöras vilka 8 personer som ska träffas, din släkt eller min släkt? En, två eller tre generationer? För många blir julen, liksom övriga högtider, också en påminnelse om de som inte längre finns med oss. Första julen utan en älskad familjemedlem eller vän kan även i vanliga fall vara svår, och i år när inget är som vanligt blir det extra tydligt hur mycket familj och vänner betyder.

Vi vet genom forskning att ensamhet påverkar både det fysiska och psykiska välbefinnandet, men vi vet också att vi svenskar inte är så ensamma som gärna görs gällande. Ensamhet är en känsla som inte bara är beroende av faktiska sociala kontakter, utan även vilken förväntan vi har på dem. Efter detta mycket speciella år har kanske förväntan på fysiska träffar sänkts, vi hoppades på en ”vanlig” jul men var beredda på att allt kunde hända. I år handlar det inte enbart om enskilda överväganden och kompromisser inom en familj, i år har vi alla samma nationella råd att förhålla oss till. Kanske kan känslan av ensamhet och utanförskap bli lite mindre om vi inte ser oss som bortvalda och begränsade utan som viktiga pusselbitar i bekämpande av en pandemi?

I år får vi med andra ord lägga ett julpussel med utomhusmöten, digitala lösningar, traditionella telefonsamtal och varför inte hederliga pappersjulkort?

Toppluva eller tomteluva

Klädbranschen har precis som många andra näringsidkare haft ett tufft år. Det räcker inte med att kompensera minskade besök i fysiska affärer med e-handel. I stort sett alla sammanhang som leder till större klädinköp har ställts in under året. De flesta fester och högtidsfiranden samt semesterresor har avbokats helt eller skjutits fram på obestämd tid. En uppmaning om att arbeta på distans har också bidragit till att klädinköpen minskat. Digitala arbetsmöten från vardagsrum och kök sker i joggingbyxor eller slitna jeans, och på sin höjd något mer välklätt på överkroppen.

Så nu när julen ska firas i mindre grupper eller genom utomhusaktiviteter avstår många från att köpa nya kläder. Flera initiativ till ”mellandagsrea” redan innan jul kanske minskar förlusten något, men det lär finnas ett stort överskott på kläder med jul-tema när vi lämnar år 2020. Vi firar kanske lite mer avslappnat och största klädstressen kanske infinner sig när vi inser att vi inte har några presentabla utomhuskläder för 5 grader varmt och duggregn. För inte ens en pandemi lyckas övertyga vädergudarna om att vi åtminstone bör få en gnistrande vit jul. Tomteluva eller vattentät toppluva, det blir den avgörande frågan!

De digitala julfiranden, många gånger i form av personalfester, som hittills synts i sociala medier har visat på en mer humoristiskt än stämningsfull klädsel. Så inte heller här krävs det några direkta inköp utan det handlar mer att använda det som redan finns hemma och låta fantasin flöda. Digitala mötesappar erbjuder också ofta tillgång till bakgrundsbilder och diverse filter med symboler och effekter. Så om det är någon stress som uppstår här så handlar det om att kunna hitta alla finesser och imponera de som vi firar jul med digitalt, samt att få ungarna att sitta still framför skärmen så mor- och farföräldrarna får prata dem!

Digital julmat

Inköp till dignande julbord för stora släktkalas blir inte heller aktuellt i år, men likväl kan det uppstå stress när det gäller julmaten, nu i form av digital stress. För den som inte redan gjort sina matinköp online för avhämtning eller leverans innan jul är det i vissa fall för sent. Flertalet matvaruaffärer har redan nått sin maxgräns för vad de klarar av att leverera veckorna innan jul. I media har vi även kunnat läsa om att ”medborgerliga rättigheter kränks” när Systembolaget begränsar sitt utbud för hemleverans och leverans till ombud under resten av året. Det är förmodligen endast en liten del av befolkningen som känner sig stressade och kränkta av det sistnämnda, men för dem verkar det vara rejält stressande.

Uppmaningen att inte vänta till sista dagarna med att köpa julmaten, utan att besöken i matvaruaffärerna sprids ut, kan också leda till stress. Det gäller att ha plats i både kyl och frys för att kunna vara ute i god tid. Catering och färdigmat är kanske inte heller alltid lämpliga att inhandla i hur god tid som helst. Den färdiga jultallriken lär nog se rätt oaptitlig ut efter några dagar i ett kylskåp. Även om allt på tallriken ska vandra samma väg till sitt slutmål, känns det kanske inte så kul att konstatera att den enda skillnaden mellan ägghalvan och rödbetssalladen är styrkan i den rosalila färgen! Men de flesta av oss här i Sverige kommer att kunna äta oss mätta även denna julen, även om det är och har varit ett tufft år för många.

Låt det bli en annorlunda jul!

Det bästa sättet att undvika så mycket stress som det bara går är nog ändå att vila i att det blir en annorlunda jul i år. Se ”annorlunda” som just annorlunda och inte sämre. Det är vi människor som skapar stressen utifrån förväntningar, förväntningar som kanske inte en finns där längre utan lever kvar i minnet från tidigare år. Varje jul är en ny jul och det gäller att ta vara på den utifrån de förutsättningar som finns.

Fira jul efter bästa förmåga och bidra till en så ansvarstagande jul som möjligt för så många som möjligt!

Ulli Samuelsson

Lektor i pedagogik; forskar om digitalisering, digital inkludering och digital ojämlikhet med fokus på skola och utbildning samt äldre.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.