Drömmen om landsbygden- en gång om året

2016-12-15

Jag tycker att det ständigt surras om en pågående urbanisering och en marginalisering av Sveriges landsbygder. Under 2016 har det kommit upp i en rad större och mindre sammanhang. Jag tänker bland annat på de många dystra mediabilder om öde orter utanför stadens puls där den kreativa och produktiva stadsbon tänker på allt annat än sin landsbygdsmedmänniska. MEN vid denna tid på året är det ingen stadsbild som slår landsbygden vad det gäller popularitet. Juletid är landsbygdernas tid. Då tänker staden nästan bara i rurala tankebanor.


alt

Jag tycker att popkulturen kan få spegla vad jag menar. Och vad är inte bättre än den urbana innovationen Spotify? För ser man till Spotify och dess lista över de mest spelade jullåtarna så utkristalliseras en bild över våra juldrömmar som utan tvekan är mer rural än urban. Den svenska spellista som har flest följare innehåller drygt 70 svenska och internationella låtar. Men om vi fokuserar på den svenska bilden av julen så vill jag ge några exempel:

1. Mer jul med Adolphson och Falk  som år efter år suktar efter slädar som slinter, skog av gröna granar och fetare fläsk från grisen. Inget av detta kan bli uppfyllt utan våra landsbygder. Fläsket, såvida vi köper svenskt, är starkt förankrat utanför Stockholms tullar.

1

2. I Carolas version av den gamla julsången Jul, jul, strålande jul drömmer vi oss bort till den idylliska bilden av glans över vita skogar. I figuren nedan ser vi att det inte är svårt att hitta bilden av detta i Sverige då nära 50 procent är täckt av skog. Dock visar kartan nedanför figuren att den mörkaste urskogen har gett vika för städernas framväxt.

2

3

(källa och bearbetning Per Nilsson, SLU)

3. I Betlehems stjärna (Gläns över sjö och strand) med text av Viktor Rydberg ser vi mot en julstjärna som leder herdarna till stallet. Detta är inget urbant fenomen utan både herdar och stall är saker med rurala förtecken såsom kartorna nedan visar.

4
5

4. Jag väljer att avsluta med en av våra kära klassiker- Nu tändas tusen juleljus som ska stråla upp på himlens djupblå grund. Om vi vill ha svensktillverkat ljussken så tycks det vara mer ljus per capita på landsbygden än i de största städerna.

6

Vad kan man dra för slutsats av detta lite juliga och humoristiska inlägg?
Ja, som forskare inom mitt fält vill jag gärna kunna dra slutsatser utifrån statistiska analyser.

Men här kan jag bara gå på känsla.

Den känslan är att många attribut som vi lägger in i drömmen om den perfekta julen är attribut som finns förankrade i ett jord- och skogsbrukssamhälle från en svunnen tid.

Bloggposten ger självklart ingen fullständig bild av landsbygden. Sanningen är att Sveriges landsbygder innehåller så mycket mer som bidrar till Sveriges ekonomi och till Sveriges befolkning. Inte bara under julen –  utan hela året runt. Det har jag har visat i många andra bloggposter här på Vertikals.

Det kan vi väl ägna en liten tanke åt i juletid.

En riktigt god landsbygdsjul önskar jag er alla!

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.