Lärare och forskare vid Hälsohögskolan.
Barnen som slutat gråta
- konsekvenser av krig och att vara på flykt
Vi får dagligen ta del av rapporter om hur människor flyr från kriget i Ukraina. Många av dessa är kvinnor och barn. SVT Nyheter rapporterade 16 mars, 2022 om att ungefär 70 000 barn om dagen har nu flytt från kriget i Ukraina. Detta motsvarar ungefär ett barn i sekunden enligt James Elder, talesperson på Förenta Nationernas barnfond, Unicef.
Vi får dagligen ta del av rapporter om hur människor flyr från kriget i Ukraina. Många av dessa är kvinnor och barn. SVT Nyheter rapporterade 16 mars, 2022 om att ungefär 70 000 barn om dagen har nu flytt från kriget i Ukraina. Detta motsvarar ungefär ett barn i sekunden enligt James Elder, talesperson på Förenta Nationernas barnfond, Unicef. Barn som flyr riskerar att separeras från sina familjer vilket i sin tur innebär ökad utsatthet för att utsättas för människohandel våld och övergrepp. Dessa barn behöver omedelbart skydd och omhändertagande. James Elder berättar vidare att barn på flykt inte längre gråter vilket är ett tecken på att de upplevt traumatiska händelser.
Många familjer flyr nu inom Ukraina medan andra lämnar landet och söker sitt hopp till andra länder däribland Sverige, där landets kommuner och regioner mobiliserar för att ta emot och erbjuda hjälp till de medmänniskor som söker en trygg tillvaro.
Väl framme i Sverige utgör exempelvis Socialtjänsten en viktig instans i och med deras arbete med att säkerställa att barnen kommer till en trygg tillvaro. Baksidans Sverige visar sig då SVT nyheter idag (2022-03-15) rapporterar om hur köerna utanför Migrationsverket innebär en risk för trafficking. I Stockholm arbetar s.k. människohandelskoordinatorer med uppsökande verksamhet vid platser där barn och vuxna riskerar att falla offer för trafficking. I kontrast till detta synliggörs dock den stora massans goda vilja. Viljan att hjälpa, vara medmänniska och att finnas till för någon annan. De barn som kommer hit eller till andra länder, till en ny tillvaro behöver få känna sig trygga, på sikt börja skolan och få kompisar samt hjälp att bearbeta sina upplevelser.
Nedan finns exempel på information om hur Du kan hjälpa till i Jönköping.
Jönköpings kommun: https://www.jonkoping.se/omsorghjalp/invandringochflyktingmottagande/rysslandsinvasionavukraina/ukrainasakanduhjalpatill
Samhjälp: https://samhjalp.se/
Mitt i krigets brinnande hetta och den rapportering vi får från Ukraina behöver vi också ha i åtanke att det finns fler konflikthärdar runt om i världen. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR befann sig ca 80 miljoner människor på flykt år 2020. Av dessa är 34 miljoner barn som befinner sig på flykt från krig, förföljelser eller konflikter. Låt oss hoppas att den välvilja och medmänsklighet vi uppvisar i samband med kriget i Ukraina också kan spilla över till människor på flykt i andra delar av världen.
Läs mer om hur barn påverkas av krig och konflikter:
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.