Var man mindre oroad för Corona på landsbygden?
Vi har i vårt projekt om äldres välbefinnande under pandemin ett särskilt fokus på platsens betydelse. I en omfattande forskning sedan tidigare ser vi att platsen vi bor på i hög grad skapar olika förutsättningar både vad gäller ekonomi, men även sociala sammanhang och hälsa.
En hypotes i vårt arbete är därför att pandemin kan ha upplevts olika beroende på var man bodde rent geografiskt. En individ på landsbygden kanske i högre grad kunde bibehålla sin livsstil, eftersom det är lättare att hålla avstånd på landsbygden rent generellt, än vad en individ i Stockholms innerstad hade möjlighet till.
Vi har därför delat upp vår enkätdata baserat på vilken typ av plats som individerna bodde på:
- Ren landsbygd
- Mindre tätort
- Stad eller större tätort
- Stockholm, Göteborg eller Malmö (dvs. våra tre storstadsområden)
Vi fortsätter även att ha med ett åldersperspektiv men nu är individerna uppdelad i grupperna:
- 16-59 år
- 60-69 år
- 70-85 år
En orsak till att vi delar upp individerna i dessa kategorier är att individer under 60 år i lägre grad kan anses vara en direkt riskgrupp. Däremot ligger kategorin 60-69 relativt nära kategorin ”70 plussare” som fick direkta instruktioner att vida särskilda åtgärder under pandemin.
Frågan vi tittar på i figuren nedan är i vilken utsträckning individerna kände sig oroade för coronaviruset och dess konsekvenser för egen del:
Precis som vi sett tidigare fanns det en större oro bland äldre individer. Men när vi skär datan geografiskt ser vi även lite olika mönster beroende på var individerna bodde – framförallt i de två äldre ålderskategorierna.
I åldern 60 till 69 år var de som bodde i mindre tätorter allra mest oroliga – mer oroliga än vad individerna var i större städer. Allra minst oroliga var de som bodde på landsbygden i denna ålderskategori, även om skillnaden är liten jämfört med de som bodde i stad eller större tätort alternativt i en av storstadsregionerna.
I åldern 70 till 85 år var man istället allra mest orolig om man bodde i en stad eller större tätort, följt av om man bodde i en mindre tätort. Allra minst oroad var man om man bodde på landsbygden, men skillnaden är ändå inte så stor jämfört med de som bodde i Stockholm, Göteborg eller Malmö.
Det tycks alltså som att oron varit som störst bland de äldre i de mindre tätorterna samt i städerna och större tätorterna. Just de geografiska skillnaderna kommer vi att studera närmare i vårt nu pågående forskningsprojekt.
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.