Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.
Lite höstläsning kanske?
Såhär inför höstterminen tänkte jag ta en liten titt tillbaka på det senaste läsårets bloggposter. En majoritet av dessa har berört (inte oväntat) covid-19 samt det amerikanska presidentvalet. Men det de allra flesta bloggposterna ändå som alltid har gemensamt är att det spelar roll var vi bor och att platsen vi valt att bosätta oss på påverkar hela våra liv. Geografi är idag nyckeln till det mesta i tillvaron.
Eftersom jag utgår från att ni har många viktigare saker i livet att fokusera på än att följa mina bloggposter, så tänkte jag ändå lista de fem bloggposter som jag tycker kan vara värda att läsa såhär i efterhand...om ni nu ändå vill rivstarta hösten med lite kul siffror och analyser.
Så här kommer mina topp 5:
1. Vart tar Stockholmarna vägen? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Under året som gick drev media en stark tes om att en ny grön våg var på gång. Den här bloggposten försökte föra in lite verklighet i resonemanget.
2. Den skeva fördelningen i landet #huspriser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ofta när vi serveras statistik så gäller den ett genomsnitt för riket. Den här bloggposten visar hur missvisande sådan statistik kan vara.
3. Så många unga försvann på ett decennium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det enda sätt för en kommun att växa på är om fler flyttar in än ut och om man föder fler barn än vad som dör. Och försvinner de unga påverkas oftast båda dessa negativt. Den här bloggposten visade på utvecklingen jämfört med tio år tillbaka.
4. Beroendet av ett fåtal stora företag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. När Polarbröds fabrik i Älvsbyn brann ner kom frågan upp om sårbarheten i vissa kommuner som i hög grad är beroende av ett fåtal stora företag. Den här bloggposten tittar på hur det ser ut runt om i landet.
5. Stad och land i det amerikanska presidentvalet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Då jag jobbat i Kanada i många år har jag där gjort snabba analyser av vad som kännetecknar platser som röstar demokratiskt eller republikanskt. Redan i valet mellan Obama och Romney 2012 var befolkningstäthet (stad eller land) en vattendelare. Den här bloggposten tittar dock på höstens presidentval mellan Biden och Trump.
Så läs dags att sätta igång att jobba igen efter en lång och skön ledighet!
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.