Fullsatt när Jönköpingspodd sände live
Den 7 november var det dags för den populära Jönköpingspodden Unnergången att köra sin första live-sändning i organiserad form. Sändningen slog publikrekord och lockade cirka 150 besökare till att lyssna på gamla anekdoter och berättelser om JMW-området.
– Är det någonting som är ööööverstyvt i Jönköping så är det JU, sa Staffan Hagberg, musiker och en av producenterna till podden.
JMW-salen i högskolebiblioteket på Jönköping University var fullsatt när både allmänhet, JU-studenter och andra intresserade hade samlats under torsdagseftermiddagen för att lyssna på berättelser om JMW-området och ta del av humoristiska anekdoter från förr.
– Väldigt roligt att så många har kommit hit, sa Sofia Nodén, bibliotekarie på högskolebiblioteket och en av arrangörerna.
Unnergångspodden hade premiär i februari 2023, och har sedan dess fått stor genomslagskraft och blivit mycket populär. Antalet lyssnare ökar stadigt och i dagsläget har podden cirka 6000 lyssnare per avsnitt. Det dialektala namnet har podden fått efter järnvägsviadukten kallad Undergången vid Liljeholmen i Jönköping.
– Det känns otroligt kul att sända live. Vi har aldrig gjort det i en så här organiserad form, säger Staffan Hagberg.
Den här dagen leds livepodden av Staffan Hagberg, Lennart Lindberg och Lennart Angselius.
JMW och dess historia
Ämnet för live-sändningen var högskoleområdet och Jönköpings Mekaniska Werkstad (JMW) genom tiderna. Givetvis extra aktuellt i år eftersom JU firar 30 år.
På bred Jönköpingsdialekt berättade Lennart och Lennart att själva JMW-hallen ritades av arkitekt Magnus Steendorff för verkstadsindustriföretaget Jönköpings Mekaniska Werkstad och stod klar 1914. Under många år huserade byggnaden JMW, som på den tiden var ett av Sveriges största verkstadsindustriföretag i lokalerna. Verksamheten startade som ett gjuteri då man snabbt behövde få fram reservdelar till Tändsticksfabriken.
JMW producerade inte bara delar till Tändsticksfabriken, utan byggde i början av 1900-talet också ångfartyg. Om det vittnar de propellrar som hänger vid ingången till JMW-byggnaden, men som många kanske inte har tänkt på.
I Jönköping fanns under början av 1900-talet tre stora industrier. Det var JMW, Tändsticksfabriken och Munksjö pappersbruk. Tack vare dessa industrier växte staden snabbt.
Ett område som bidragit till stadens tillväxt
Området där dagens JU ligger har alltså historiskt sett varit ett område som bidragit till stadens tillväxt i form av företagande. Just denna dag kan man säga att området också bidrar till många goda skratt och fina minnen.
Två av besökarna som kommit för att lyssna var Monica Lidström och hennes man Lennart Lidström.
– Jag har lyssnat på alla avsnitt av podden och nu blir det roligt att höra dem live, säger Monica, som har bott i Jönköping hela sitt liv.
Monica gillar podden just på grund av igenkänningsfaktorn och att det är roligt att höra om saker från den egna ungdomstiden.
– Jag vet inte så mycket om just JMW och högskoleområdet, så det ska bli roligt att höra, säger hon.
30 fantastiska år
Staffan Hagberg tycker att det är fantastiskt vad Jönköping University har bidragit med när det kommer till utvecklingen av Jönköping som stad.
På frågan om vilket som är det bästa Jönköpingscitatet tycker Staffan det är lite svårt att svara eftersom det finns så många bra citat.
– ”Ööööverstyvt” tycker jag är ett jättebra uttryck som också passar väl in på Jönköping University. Det är 30 fantastiska år. Jag flyttade tillbaka till Jönköping från Göteborg för ett antal år sedan och jag tycker att JU är och har inneburit ett stort lyft för Jönköping som stad, säger han.
Avsnitten av Unnergången finns på Spotify.