Unik tävling för gymnasieelever ska locka unga talanger till familjeföretag

Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University lanserar en ny tävling för att locka unga talanger till familjeföretag i Jönköpings län. Family Entrepreneurship Schools Tournament syftar till att hjälpa gymnasieelever i Jönköping att utveckla färdigheter och se familjeföretag som attraktiva arbetsgivare. Tävlingen ska också bidra till att stärka Jönköpings identitet som ett nav för familjeföretag.

Familjeföretag har ofta svårt att attrahera unga talanger. Detta är särskilt akut i Jönköpings län, där kännedomen är relativt låg om den stora mängd framgångsrika medelstora familjeföretag som finns i regionen. Det är just detta som Family Business Schools Tournament (FEST) syftar till att ändra på.

Tävlingen, som organiseras av Centre for Entrepreneurship and Ownership (CeFEO) vid JIBS i samarbete med Jönköpings Kommun och Ung Företagsamhet (UF), riktar sig till andraårselever på Jönköpings gymnasieskolor. CeFEO skapar en fallstudie, baserad på verkliga utmaningar som familjeföretag i Jönköping står inför, som eleverna ska lösa i lag. Gymnasielärarna kommer att integrera tävlingen i sina kursplaner och stödja eleverna i förberedelserna.

–Det här konceptet är bra för både företag, elever och lärare. Den visar upp lokala familjeföretag i ett bra ljus för gymnasieeleverna och för JIBS. Dessutom får eleverna en chans att öva upp sina färdigheter inom företagsledning och entreprenörskap. Tävlingen är dessutom ett utmärkt sätt för gymnasielärare att undervisa om familjeföretag och entreprenörskap, säger Joaquín Cestino Castilla, universitetslektor i företagsekonomi på JIBS och en av projektledarna.

Från klassrummet till final på JIBS

Tävlingen, som kommer att involvera elever från ekonomiprogrammet på tre gymnasieskolor i Jönköping, har tre steg.

Steg 1: Caseövning i skolan (hösten 2024) Lärarna integrerar en fallstudie från ett familjeföretag i kursplanen och steg 1 avslutas sedan med en gruppresentation i klassrummet. Eleverna kommer att arbeta med en fallstudie baserad på ett verkligt lokalt familjeföretag i Jönköping.

Steg 2: Semifinal online (januari 2025) De grupper som vill vara med och tävla om en finalplats kommer att skicka in videopresentationer som bedöms av en jury på JIBS. De två bästa lagen från varje skola går vidare till finalen.

Steg 3: Final på JIBS (april 2025) Finalisterna tävlar i ett tvådagarsevent på JIBS, där de tar sig an en mer djupgående fallstudie från samma lokala familjeföretag i Jönköping under mentorskap från JIBS-studenter. Lagen presenterar sina lösningar för en jury och den bästa lösningen belönas.

Som förberedelse inför tävlingen har lärare från de medverkande gymnasieskolorna deltagit i en workshop om familjeföretagande och fallstudieundervisning, som CeFEO anordnade i juni. Detta kommer att följas av en föreläsning om familjeentreprenörskap för alla gymnasielever den 10 oktober på JIBS. Föreläsningen kommer också vara öppen för JIBS-studenter.

Lena Bäckman, rektor på Erik Dahlbergsgymnasiet, ser stora fördelar med konceptet, framför allt vad gäller utvecklingen av undervisningen och den stärkta samverkan med högskolan. Hon ser mycket positivt på att det är ett verklighetsanknutet case som är väl förankrat till innehållet i kursplanen.

–Jag tror det här initiativet kommer öka elevernas studiemotivation. Ambitionen är ju att samverkan, främjandet av ett entreprenöriellt lärande och de skapade kontaktytorna mellan gymnasieskola, högskola och näringsliv på sikt kan ha en positiv inverkan också på övriga studier och hur ungdomarna i förlängningen etablerar sig på arbetsmarknaden, säger Lena Bäckman.

Fakta CeFEO

CeFEO (Centre for Family Entrepreneurship and Ownership) är ett forskningscentrum vid Jönköping International Business School. Sedan 2005 har CeFEO konstant rankats som ett av världens tre främsta forskningscentren inom familjeföretagsforskning. CeFEO erbjuder kurser på Bachelor-, Master-, Executive- och doktorandnivå. Kvaliteten på utbildningsverksamhet vid JIBS är certifierad av AACSB och EQUIS.

2024-10-04