AI-dagen på Science Park Towers i Jönköping.

Evelina Anttila, vd för Wellstreet och drake i SVT:s Draknästet, var en av föreläsarna på AI-dagen i Science Park Towers i Jönköping.

Plattformen AI JKPG lanserades på AI-dagen

Det kom cirka 240 deltagare till AI-dagen på Science Park Towers i Jönköping den 1 oktober. Ett av dragplåstren var Evelina Attilla, vd för Wellstreet och en av drakarna i SVT:s Draknästet. Hennes bästa pitchtips är att våga.

- Attityd och mindset går före ett fint cv, säger Evelina Attila.

Under AI-dagen lanserades samverkansplattformen AI JKPG, som ska främja samarbete, stärka kompetensen, driva innovation och bidra till hållbar utveckling inom AI i Jönköpingsregionen.

Ronny Norberg, Siemens Energy i Finspång.

Ronny Norberg, chef för en business excellence-enhet på Siemens Energy i Finspång, kom till AI-dagen för att få inspiraiton till hur de kan tillämpa AI och lära sig mer om folks syn på tekniken.

AI-dagen, som i år fokuserade på AI som affärsverktyg för en mer hållbar värld, anordnas av Science Park i Jönköpings län och Jönköping University. Evelina Anttila var en av nio föreläsare och hennes budskap var att den bästa tiden för att hoppa på AI-tåget är nu.

- Det har hänt mycket på kort tid och nu börjar vi se ett värde av vad AI-tekniken kan göra på ett sätt som vi inte gjort tidigare. Dessutom har AI-marknaden mognat. Man ska dock komma ihåg att fokusera på vilka problem man vill lösa med AI och inte vilken teknik man är mest exalterad över, säger Evelina Anttila.

"Tittar alltid på nya möjligheter"

Hon tycker det är spännande när man på AI-dagen sammanför start up-företag med etalberad insdustri. Hon menar att den typen av samarbeten är avgörande för framtida innovation och för att hitta hållbara affärsmodeller.

- Det är roligt och spännande för mig att komma hit. Jag tittar alltid på nya möjligheter för investeringar och har upptäckt en del guldkorn på den här typen av event, säger Evelina Anttila.

Många känner igen henne som en av drakarna i årets upplaga av SVT-programmet Draknästet. Hennes råd till studenter och andra som vill pitcha en idé är att våga ta steget.

- Jag är Tottenham-fan och tycker att deras motto ”To dare is to do” är applicerbart på allt i livet. Du ska fokusera på problemet du vill lösa, för det är helt avgörande, och du måste övertyga mig om att du är rätt person för uppgiften. Jag vill se att det finns stor potential för din produkt och att den bästa timingen för att investera är nu. Investeringar går vanligtvis inte till som i Draknästet, men tuffa frågor kommer du att få oavsett.

"Bland det roligaste jag gjort"

Hon gör sitt första år som drake och berättar att det är bland det roligaste hon har gjort.

- Det jag älskar med Draknästet är att det är folkbildning i entreprenörskap och samtidigt underhållning. Många unga tjejer har hört av sig till mig och berättat att de är peppade på att starta bolag och börja investera efter att ha sett mig i programmet. Att få den feedbacken har varit både fantastiskt och överväldigande för mig. Jag hade gärna fortsatt i Draknästet, men det är upp till SVT och produktionsbolaget att besluta om.

Skapar samhällsnytta

Anette Johansson, avdelningschef för Produktutveckling, produktion och design på Tekniska Högskolan (JTH) vid JU var en av moderatorerna för AI-dagen. Det speciella med årets AI-dag tyckte hon var hur AI-tekniken kan användas för att skapa samhällsnytta samtidigt som det kan vara en bra affär.

- De största vinsterna för näringslivet med AI-dagen är att få inspiration från andra människor och områden. Det är ju när man kommer utanför sin comfort zone som magi skapas och genom AI JKPG kan vi hjälpa företag komma i kontakt med forskare, studenter, coacher och andra företag inom AI, säger Anette Johansson.

Ronny Norberg, från Siemens Energy som ingår i forskningsprojektet PropAIr på JTH, kom till AI-dagen för att få inspiration om och höra hur andra företag jobbar med AI.

- Vi förstår AI-tekniken och vet att vi behöver den, men inte riktigt hur. Det vore jättebra om vi kunde använda AI för att kunna förutse servicepunkter på vår utrustning och störningar i vår supply chain-kedja, säger Ronny Norberg.

Den 18 oktober är alla forskare på JU inbjudna till en workshop på Science Park för att diskutera hur de kan samverka med varandra och andra aktörer i samhället i AI-relaterade frågeställningar inom ramen för AI JKPG.

Läs mer om AI JKGP här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Florian Westphal, universitetslektor i datavetenskap på JTH.

Florian Westphal, universitetslektor i datavetenskap på JTH, föreläste om ett forskningsprojekt som görs tillsammans med SLU, där man har inventerat Sveriges nätverk av diken och naturliga vattenflöden i syfte att finna åtgärder som förebygger skogsbränder och översvämningar.

2024-10-02