Lisbeth Johansson
Lisbeth Johansson är doktorand inom Hälsa- och Vårdvetenskap vid Forskarskolan Hälsa och Välfärd. Doktorandprojektet innefattar fysisk aktivitet, riktade hälsosamtal ur ett salutogetetiskt perspektiv.
Det övergripande syftet med avhandlingen är att ytterligare förstå sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa i befolkningen och i socialt utsatta grupper. Vidare är syftet att validera frågorna om fysisk aktivitet och utforska patienters upplevelser i kontexten av det svenska konceptet för hälsosamtal riktade mot hjärtkärlsjukdom.
Majoriteten av avhandlingsartiklarna har en kvantitativ studiedesign, av vilka två bygger på ett datamaterial från LSH studien (Livsvillkor, stress och hälsa) och handlar om fysisk aktivitet, hälsa, livskvalitet med fokus på socioekonomiska svaga grupper. Den tredje är en valideringsstudie för ett frågeunderlag om fysisk aktivitet som används i samband med riktade hälsosamtal. En kvalitativ artikel planeras också med intervjuer om samtalet om fysisk aktivitet, motivation och känsla av sammanhang i samband med det riktade hälsosamtalet.
Lisbeth blev legitimerad sjuksköterska 1995 och är även distriktssköterska med magisterexamen. Hon arbetar nu inom Region Jönköpings Län med riktade hälsosamtal för vuxna på primärvårdens FoU enhet, Futurum- akademin för hälsa och vård. Lisbeth är som doktorand kopplad till forskningsmiljön Jönköping Academy.